Maatjesproject

Ouders voor ouders

Voer een gesprek met iemand die weet hoe het is

“Het is zo fijn om een andere ouder te spreken die weet waar je het over hebt!” Dit wordt vaak gezegd op een Landelijke Dag van de vereniging. Als je een kind hebt met Sturge Weber of een wijnvlek, is het moeilijk uit te leggen aan andere ouders wat er allemaal gebeurt. Maar als je mensen spreekt die het ook hebben meegemaakt, is dat een verademing.

De gesprekken tussen ouders kunnen gaan over heftige ingrepen, zoals bijvoorbeeld hersenchirurgie bij epilepsie. Maar ook over andere dingen, zoals de reactie van de omgeving op een wijnvlek. Of de onzekerheid als je kindje net geboren is: ‘wat kan ik verwachten?’.

Je kunt niet altijd op een Landelijke Dag komen, maar je kan wel behoefte hebben aan een gesprek. Daarvoor is het maatjesproject opgezet. Ouders die vergelijkbare ervaringen hebben, bieden ondersteuning in de vorm van een maatje. Een luisterend oor, met tip of advies. Soms gewoon is alleen al begrip, helpend. Dat je het niet helemaal hoeft uit te leggen. Dat het meteen duidelijk is.

Ook kunnen maatjes je soms op een ander- of nieuw pad zetten. Je zit misschien een beetje vast op een bepaald spoor. Dean kan het heel verfrissend zijn om te horen hoe een ander dat doet. Misschien is dat wel heel anders dan hoe jij er mee omgaat.

Een groep zeer gemotiveerde ouders heeft zich aangemeld als maatje. Zij willen er graag zijn voor andere ouders. Dat kan zijn voor ouders vanuit de achterban van de vereniging. Maar ook voor ouders die de vereniging misschien nog niet kennen. Waarschijnlijk hebben zij nog meer behoefte aan contact. Want hoe groot is de kans dat je in je eigen omgeving iemand kent die hetzelfde mee maakt?

Daarom heeft de groep een flyer en een poster gemaakt. De flyer wordt uitgedeeld bij het expertise centrum aan ouders. En de poster hangt in de wachtkamer. Ben jij hem al tegen gekomen? Je kan de QR code scannen en een berichtje sturen naar een maatje. Of stuur een berichtje via maatjes@wijnvlek-sturgeweber.nl en een maatje neemt contact met je op.

Maak een praatje met een maatje!

Cecilia Kalsbeek, begeleider van de maatjesgroep