Transitie van kinder naar volwassenzorg

Als je 18 wordt, ben je in Nederland officieel volwassen. Het ene kind is dan al zelfstandig, het andere niet. Sommige kinderen maken een ontwikkeling door, maar zullen ook in hun volwassenheid begeleiding nodig blijven hebben. Het proces van een kind dat naar de volwassenen zorg gaat, heet transitie.

Er verandert veel

Bij de volwassenzorg gaan je ouders niet altijd meer mee. Je moet zelf je afspraken maken. Je hebt meestal niet meer standaard een heel team om je heen. Er wordt meer van je verwacht. Dat je medicijntrouw bent (je medicatie op tijd neemt) en dat je zelf aan de bel trekt, als er iets is. Als je een licht verstandelijke beperking hebt, is het soms helemaal moeilijk. Om de overgang goed te begeleiden is het handig om tools te gebruiken. Dit zijn hulpmiddelen om het goed te laten verlopen.

Jouw leven

Het allerbelangrijkst is dat je duidelijk maakt wat voor jou belangrijk is. Het gaat over jouw leven. Wat wil je graag als het gaat over opleiding, werk, wonen en relaties? Bij volwassen worden, hoort een tijd waarin veel veranderd. Niet alleen in de zorg.


Sturge Weber Transitie Stappenplan

Stap 1:
Vul de vragenlijsten in en zoek informatie

Vul de vragenlijst in: de ‘Groei Wijzer’ of ‘Ready Steady Go.’
Hier komt uit: wat heb jij nodig om zelfstandig te worden?

Stap 2 Stel je team samen en maak kennis

Wie zit er in jouw nieuwe zorgteam?
Samen met je ‘oude’ zorgverlener vul je in wie je nieuwe hoofdbehandelaar wordt.
Je maakt kennis met deze nieuwe arts

Vul hier je eigen team in met PowerPoint

Stap 3 Laatste keer

Je gaat voor de laatste keer naar je ‘oude’ zorgverlener en viert de verandering!
Gefeliciteerd! Je bent nu volwassen en kan naar je nieuwe team.

Vier de overgang!


Voor zorgverleners

Hier vinden zorgverleners ook een aangepast Transitieplan voor Sturge Weber

Hello and Goodbye!


Het Sturge Weber stappenplan, het Sturge Weber ‘Mijn Team’, en het Individueel Transiteiplan bij Sturge Weber zijn ontwikkeld in een project van Cecilia Kalsbeek van Kalsbeek-impact samen met zorgverleners en jongeren binnen het ZonMW programma ‘Voor elkaar’. De illustraties zijn gemaakt door Hjalmar Haagsman.